De lessen van Inga Mol worden gegeven vanuit
1. de Kinesiologie ; de “bewegingsleer”. Op basis van de bouw en werking van het menselijk lichaam zijn de tiltechnieken ontwikkeld.
2. de Haptonomie ; de “leer van de tastzin”. Bij het uitvoeren van de tiltechnieken leert men gevoel te houden voor de cliënt. De deelnemers krijgen les in lichamelijke communicatie.
Samen vormen zij de Kinesionomie. Dat wil zeggen dat bij het toepassen van de technieken de bewegingsmogelijkheden van de cliënt optimaal worden benut. Centraal bij deze benaderingswijze staat hoe de cliënt wordt uitgenodigd tot zelf bewegen via nonverbale communicatie; door de juiste aanraking en beweging van de zorgverlener.
3. de Praktijkregels en -richtlijnen. De verplaatsingen worden uitgevoerd binnen de regels van de convenanten die in de verschillende branches zijn afgesloten. Hierin staat onder andere hoeveel kilo per keer verplaatst mag worden en hoelang belastende houdingen aangehouden mogen worden.
4. het project Goed Gebruik. Cursisten wordt aangeleerd wanneer en hoe hulpmiddelen te gebruiken bij de verplaatsingen, met zo min mogelijk belasting van zichzelf en de cliënt. Inga Mol heeft meegewerkt aan dit project. Meer informatie kunt u krijgen op www.goedgebruik.nl
Inga Mol werkt o.a. samen met Zorg voor Leren – scholing in de zorg